Protez Uygulamalar

Protez Uygulamalar

Protez dişlerin hastaya kazanımları nelerdir?
Protez, farklı sebeplerle eksilen dişlerin yerine konabilen, farklı materyallerden hazırlanabilen restorasyonlardır. İşlevsel olarak ihtiyaçlara göre farklılık gösteren yapay materyallerdir. Konuşma zorluğu çeken hastalar için de yaşam kalitesini arttırmaktadır. Protez dişler estetik problemlerin giderilmesini sağladığı gibi, çiğneme fonksiyonunu yeniden kazandırır.

Kaç çeşit protez vardır?
İmplant üstü protezler, hassas tutuculu protezler, parsiyel (veya modern) protezler, total (tam)protezler, hareketli protezler, sabit protezler gibi farklı protez çeşitleri bulunmaktadır.

Sabit ve hareketli protezlerin tercih edilme kriterleri nelerdir?
Sabit protezler ile ağız içinde eksik kalmış diş yuvaları için, diğer dişlerden ya da implantlardan fayda sağlanarak restorasyon yapılmaktadır. Hareketli protezler sayesinde ise ağız içerisindeki kayıp diş sayısı fazlaysa, diş eksikliğinin bulunduğu bölgelerde sabit protezin yapılamayacağı yerlerde diş hekimi hareketli protez uygulaması yapmaktadır. 

Hareketli protezlerin türleri nelerdir?
Hareketli protezler tam ve parsiyel protez olmak üzere ikiye ayrılırlar. Diş sayısına bağlı olarak kullanılabilen hareketli protezler yaşa bağlı değildir.
Hastanın tüm dişlerinde kayıplar olduğu zaman, dolayısıyla dişsiz ağızlarda kullanılan tam protezler, dişleri eksik olan kişilerde yanaklar çökük ve birbirine yaklaşmış durumda olduğu için estetik çözümler de sunmaktadır. Tam protezler akrilik adı verilen madde ile diş etine en yakın olan renkteki pembe reçineden yapılmaktadır. Çıkarılıp takılabilen yapıda olan parsiyel protezler çene kemiğinden, diş boşluğundaki dişlerden destek alarak, konuşma, çiğneme fonksiyonlarını yerine getirmesini sağlar. Hassas Tutuculu Protezlerde; işlem dişler üzerine gelen kroşelere değil, destek dişler üzerine yapılan tutucularla ve kronlarla oluşturulur. Hassas tutuculu protezlerin en önemli avantajları estetik ve tutucu olmasıdır. İmplant Üstü Protezler; hareketli protezin tüm dezavantajlarını ortadan kaldırarak hastaya büyük rahatlık ve konfor kazandırmaktadır.