Ortodonti

Ortodonti

Ortodontik problemler neden oluşur ve nasıl tedavi edilirler?
Ortodonti, çapraşık diş ve uyumsuz çene ilişkilerini belirleyen, engellemeye çalışan ve tedavi eden diş hekimliğinin bir uzmanlık dalıdır. Çene ile ilgili bozukluklar genellikle genetiktir. İşlevsel bozukluklara bağlı olarak da çene uyumsuzlukları oluşabilir. Uzun süre yalancı emzik ya da biberon kullanma, parmak emme, tırnak yeme, vb. zararlı alışkanlıklar da çene bozukluklarına sebep olabilir. Olabildiğince erken tedavi edilmesi gereken zararlı alışkanlıklar basit bir aparey kullanımıyla kişinin tüm yüz gelişimini kötü yönde etkileyecek olan şiddetli bir iskeletsel bozukluğu engellemiş olur.

Ortodontik tedavi her yaşta yapılabilir mi? Uygulama süresi ne kadardır?
Ortodontik tedavide yaş sınırı yoktur ama yaşa göre tedavi planlaması ve süresi değişebilir. Bazen de daha iyi protezler yapabilmek için proteze hazırlık amacıyla ortodontik tedavi yapılabilmekte, dişler proteze daha uygun hale getirilebilmektedir. Bu tür tedaviler kısa sürmekte, 4-12 ay içerisinde ortodontik tedavi sonuçlanmaktadır.

Ortodontik tedavi ağrılı bir işlem midir?
Uygulama seansı ve ara seanslar ağrısız ve basittir ama teller ilk takıldığında yanaklarda yaralar oluşabilir. Bu yaralar 1 hafta içerisinde kendiliğinden geçer. Ayrıca teller ilk takıldıktan sonra ve ara seanslar sonrası dişler sıkıldığında, sert şeyler yendiğinde dişlerde sızı oluşmaktadır ve bu sızı 3-4 gün içerisinde kendiliğinden geçmektedir.

Diş telleri dişleri çürütür mü?
Teller dişleri çürütmez. Hatta braketlerin yapıştırıldığı alanlar, altına bakteri giremediği için çürükten korunur. 

Dişler, teller varken fırçalanabilir mi?
Teller takıldıktan sonra dişler eskiden olduğu gibi rahatlıkla fırçalanabilir. Fırçalarken kopma, çıkma gibi riskler yoktur. 

Teller takıldıktan sonra nelere dikkat edilmelidir?
Tellerin kırılmasına sebep olabilecek sert yiyecekler ısırılıp koparılarak değil, dilimlenerek yenmelidir. Bunun yanı sıra zeytin gibi çekirdekli gıdalar çekirdeği ayrıldıktan sonra yenmelidir. Asitli içecekler içilmemelidir. Sakız, lokum gibi yapışkan şeylerden uzak durulmalıdır.

Ortodontik tedavinin süresi ne kadardır?
Ortodontik tedavinin süresi hastanın yaşına, sorunun şiddetine ve yapılacak tedavi tekniğine göre değişir. İyi bir planlama sonrası hastanın da uyuma bağlı olarak en şiddetli durumlarda bile tedavi süresi 2,5 yılı geçmemektedir. Ortalama tedavi süresi 1,5 yıldır. Diğer taraftan 1 yıl içerisinde biten tedaviler de vardır.

Ortodontik tedavi ile düzelen dişler tekrar bozulur mu?
Dişlerimiz ömür boyu hareketlidirler. Ortodontik tedavi sonrasında dişlerin yeni konumlarına alışması ve etrafında iyi bir kemik desteğinin oluşması uzun zaman alır. Bu sebeple teller çıkarıldıktan sonra pekiştirme işlemi yapılmalıdır.