Sağlıklı diş eti ve periodontal dokuların hangi özelliklere sahip olması gereklidir?
Sağlıklı diş eti açık pembe renkte, mat, diş ile birleştiği yerde bıçak sırtı gibi sonlanan, kurutulduğunda çıplak göz ile bakıldığında yüzeyinde portakal kabuğundakini andıran pütürler görülen bir dokudur.
Hastalıklı diş etinin belirtileri nelerdir?
Periodontal dokular, dişlerin üzerini kaplayan ve "mikrobiyal bakteri plağı" adı verilen birikinti nedeniyle iltihaplanır. Diş eti hastalıkların oluşumunda esas neden olan bu bakteri plağı, dişe sıkıca tutunan, yapışkan saydam bir tabakadır. İlk birkaç saat zararsız olan plak belli bir kalınlığa ulaşınca, içindeki bakteriler iltihaba neden olan toksik maddeler sentezlemeye başlarlar. Üretilen bu zararlı maddeler diş etlerinde iltihaba ve diş çürüklerine yol açar.
Diş taşı (tartar) nedir ve oluşması nasıl önlenir?
Diş taşını önlemek adına etkin fırçalama, diş ipi kullanımı, 6 ayda bir düzenli diş hekimi kontrolü yapılması ve gerekiyorsa diş taşı temizliği önerilmektedir.
Diş eti kanaması neyin göstergesidir?
Kanama, diş eti iltihabının şiddetiyle orantılı olarak artar ve periodontal hastalıkların (diş eti hastalığı) her aşamasında görülen en önemli belirtidir. Geciken diş kontrollerinde diş ve kemik kaybı görülebilir.
Diş eti hastalıkları önlenebilir ve kontrol altına alınabilir mi?
Ağız hijyeninin iyi sağlanması, doğru ve erken tanı ve doğru tedavi etkenleri diş eti hastalıklarının önlenmesine yardımcı olur.