Tam gömülü 20 yaş dişlerinin çekilmesine gerek var mıdır?
Herhangi bir probleme neden olmayan tam gömülü 20 yaş dişleri ve köpek dişleri diş hekiminiz tarafından kontrol altında tutulabilir ve çekilmeyebilir.
Kısmen sürmüş 20 yaş dişleri çekilmeli midir?
Kısmen sürmüş olan 20 yaş dişlerin temizliği zor olmaktadır. Tam olarak temizlenemeyen bu dişler zamanla çürür. Ayrıca kısmen sürmüş 20 yaş dişlerinin diğer dişlerin çapraşıklığına neden olabilmesi de önemli bir çekim nedenidir.
Cerrahi işlemler genel anestezi gerektirir mi?
Cerrahi işlemler genel olarak lokal anestezi ile tedavi edilir. Ancak ileri diş hekimi korkusu olan hastalara genel anestezi veya sedasyon tedavisi uygulanabilir.
Gömülü 20 yaş dişleri nasıl oluşur?
3. büyük azı dişi ya da akıl dişi olarak da anılan 20 yaş dişleri, azı dişler arasında en büyük olan ve çenelerin en gerisinde kalan büyük azı dişlerdir. Bu dişler ağızda süren son dişlerdir ve 18-24 yaşları arasında ağızdaki yerlerini alırlar. Ancak çene kemiği üzerinde yeterli bulunmaması halinde, bu dişler ağız içine sürememekte ve gömülü ya da yarı gömülü olarak kalabilmektedir.
20 yaş dişlerinin çekilmemesi durumunda oluşabilecek zararlar nelerdir?
20 yaş dişlerinin çekilmemesi durumunda; enfeksiyona bağlı ağızda kötü tat ve koku, diş eti enflamasyonu sonucu yüzde şişme, ağız açmada zorluk, ağrı, ağız kokusu, lenf bezlerinde şişlik ve ateş, dişin etrafında kist oluşma ihtimali, yanındaki büyük azı dişine uyguladıkları basınçla komşu dişte de madde kaybı ve çürüklere sebep olma ihtimali, normal pozisyonda süremediklerinde diğer dişlerde hareketliliğe bağlı çapraşıklık, yan ısırma ve gömülü diş etrafında çene tümörlerine sebep olabilirler.
Çene kırıklarında hangi tedavi yöntemleri kullanılır?
Çene kırıklarının tedavisinde teller (şineler), ortodontik braketler ve mini plaklar kullanılabilir. Mini plaklar kullanıldığında hasta birkaç gün içinde çiğneme fonksiyonlarına başlayabilmektedir.
Maksiller Sinüsle ilgili problemler nedir ve nasıl giderilir?
Üst çene kemiği içinde bulunan ve maksiller sinüs adı verilen bu boşluklar üst azı dişlerindeki iltihaba bağlı olarak enfekte olabilirler. Odontojenik sinüzit de denen bu durum ilaçla veya cerrahi olarak tedavi edilir. Üst azı dişlerinin çekimi sırasında bazen bu boşluk açılabilir. Dişi çeken hekim bu durumda gereken önlemi almazsa sinüs ile ağız boşluğu arasında bir açıklık oluşur. Hastanın yemek yeme ve içmesi sırasında ağzına aldığı besinler burnundan gelir. Bu durumda oluşan açıklık damaktan veya yanak tarafından yumuşak doku kaydırılarak kapatılmalıdır. Eğer hastanın sinüsleri de enfekte ise aynı zamanda sinüzitin de tedavisi yapılmalıdır.