Yer Tutucu Uygulamaları

Yer Tutucu Uygulamaları

Çocuklarda önceden çıkan süt dişleri sonradan yerlerine gelecek olan asıl dişlere öncülük ederler. Süt dişlerinin çürük ya da travmalar sonucunda erken kayıpları diğer dişlerin oluşan bu boşluğa doğru hareket etmelerine neden olmaktadır. Dişlerin arzu edilmeyen bu hareketleri dişlerin aralarında açılmalar, çarpışıklıklar vb. istenilmeyen sonuçlarla karşılaşılmasına neden olurlar. Süt dişleri döneminde kaybedilen dişler sonucunda yukarıdaki problemlerle karşılaşmamak için bu dişlerin yerlerine yer tutucuları uygulanmaktadır.

Yer tutucuların önemi nedir?
Erken kaybedilen süt dişlerinin yerine konumlandırılması ileride ideal bir diş diziliminin sağlanması için çok önemlidir. Yer tutucuların boşalan dişin bölgesinde konumlandırılması diğer dişlerin bu bölgeye kaymalarını, boşluğa doğru eğilmelerini önlemektedir. Yer tutucu apereyler çocuğunuzun ağzına göre özel olarak diş teknisyenleri tarafından yapılmaktadır. 

Yer tutucuların özellikleri nelerdir?
Yer tutucular sabit ve hareketli olmak üzere ikiye ayrılırlar. Sabit yer tutucular, çekim boşluğunu yanındaki dişten destek alınarak hazırlanır ve yapıştırılırlar. Hareketli yer tutucular ise birden çok diş kaybında uygulanabilirler, okluzal fonksiyonu ve diş eksikliğini tamamlarlar, apareyler gece yatarken takılabilirler.

Yer tutucular uygulandıktan sonra dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?
Sakız, lokum gibi dişe yapışacak yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Bu yiyecekler apareyleri yerinden çıkarabilirler, bu durumda doktorunuza başvurmanız gereklidir.

Yer tutucuların bakımı nasıl yapılır? 
Sabit yer tutucuların bakımı diğer dişler gibi yapılır ve günlük olarak çevresi fırçalanır. Hareketli yer tutucularda yemek yerken çıkarılmaları gerekmektedir. Apareyler yemek yendikten sonra ve dişler fırçalandıktan sonra yerine takılmalıdır.