Çocuğunuzun İlk Randevusu

Çocuğunuzun İlk Randevusu

Bebekler ilk olarak ne zaman diş hekimine kontrole götürülmelidir?
Çocuklar dişleri sürmeye başladıktan sonra en geç 1 yaşında, hiçbir sorunları olmasa dahi diş hekimine götürülmelidir. Bu muayene hem çocukların daha çok küçük yaşta ortama alışmalarını hem de ebeveynlerin çocuklarının ağız-diş sağlığı ile ilgili bilgilenmelerini sağlamaktadır. 

Muayene öncesi çocukların kaygısı nasıl giderilebilir?
Küçük çocuklar genellikle ilk tanışmada kaygılı olabilirler. Ebeveynlerin internet üzerinden elde edebilecekleri, olumlu mesajlar veren hekim ve klinik resimlerini göstermeleri ve muayene işlemini önceden çocuklarına anlatmaları, yaşanabilecek endişeleri önemli ölçüde azaltmaktadır. Randevunuza gelmeden önce çocuğunuza normal bir öğün yedirmiş olmanız ve mümkünse randevudan çok kısa süre önce klinikte bulunacak şekilde gelmeniz, çocuğunuzun iyi bir randevu geçirmesinde önemli bir katkı sağlayacaktır.

Tedavinin tamamlanmasının ardından ne sıklıkta hekim kontrolüne gidilmelidir?
Tedavinin tamamlanmasından sonra her 4-6 ayda bir diş hekiminizi ziyaret etmeniz gereklidir. Florür, fissür örtücü ya da remineralize edici diğer profesyonel uygulamalardan yararlanmanız,  diş çürüğünü engellemede çocuğunuzun ev bakımına önemli oranda destek olacaktır.

Süt dişlerinin sürme ve düşme zamanları nedir?
Süt dişleri genellikle ilk 6 ay- 3 yaş arasında sürmektedir. Öncelikle ön ve yan kesici dişler, daha sonra 1. süt azı dişleri, ardından köpek dişleri, son olarak da 2. süt azı dişleri sürmektedir. Bu sıralamada bazı değişiklikler görülebilmektedir. 

Süt dişleri neden önemlidir?
Süt dişleri öncelikle beslenme için gereklidir. Her bir süt dişinin altında genellikle bir daimi diş mevcuttur ve süt dişinin sağlığı daimi dişi etkilemektedir. Ayrıca süt dişleri altlarındaki daimi dişler için yer tutucu görevi görmektedir. Özellikle ön dişler doğru konuşma için gereklidir ve çocuğun görünümünden kaynaklanan psikolojisi açısından önemlidir.

Dişler ne zaman ve nasıl fırçalanmalıdır?
İlk süt dişinin sürmesinden itibaren dişleri temiz bir bez yardımı ile temizlemek gerekir. 6 ay-2 yaş arası çocuklarda 500ppm, 2-6 yaş arası çocuklarda 1000+ ppm, 6 yaş üstü çocuklarda ise 1450 ppm florid içeren diş macunları ile günde 2 kez dişlerin fırçalanması gereklidir.

Daimi dişler kazayla yerinden çıkarsa ne yapılmalıdır?
Bu durumda, mümkünse dişi bulunuz. Köküne dokunmamaya dikkat ederek tutunuz. Dişi, temiz bir kapta süt içinde tutarak derhal diş hekiminize başvurunuz.